STATUTENWIJZIGING

Kring voor Psychoanalyse van de NLS vzw

Defacqzstraat 16

1000 Brussel

RPR Brussel

Ondernemingsnummer: 0871.704.455

STATUTEN

De Algemene Vergadering dd. 25 maart 2024 geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft besloten de statuten te wijzigen, teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). De volgende statuten worden aangenomen:

TITEL I: NAAM – ZETEL – DOEL - DUUR

Artikel 1. Benaming

De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam: Kring voor Psychoanalyse van de NLS. De verkorte benaming van de vzw is: Kring.

NLS verwijst naar de New Lacanian School/Nouvelle École Lacanienne, waarvan de Kring een “Geaffilieerde Vereniging” is. De titel van “Geaffilieerde Vereniging van de NLS” is gedefinieerd in de statuten van de NLS. De NLS is een School die opgericht is in het kader van de Association Mondiale de Psychanalyse (AMP) en ingeschreven is in Parijs onder de Wet van 1901.

De Kring zal erover waken conform de statutaire eisen van de NLS te handelen teneinde het recht op gebruik van de naam en de afkorting te behouden.

Artikel 2. Maatschappelijke zetel

De zetel van de vzw is gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De zetel van de vzw is gevestigd te Defacqzstraat 16, 1000 Brussel.

Het bestuursorgaan is bevoegd om de maatschappelijke zetel binnen België te verplaatsen.

Indien ten gevolge van de verplaatsing van de maatschappelijke zetel de taal van de statuten moet worden gewijzigd, kan enkel de Algemene Vergadering deze beslissing nemen met inachtneming van de vereisten voor een statutenwijziging.

Artikel 3. Doelstellingen van de vzw

De vereniging streeft een belangeloos doel na en keert, op straffe van nietigheid, rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uit aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig ander persoon, behalve in dit laatste geval, voor het in de statuten bepaald belangeloos doel.

De vereniging heeft als belangeloze doelstelling: de bevordering van de uitwerking en de overdracht van de Psychoanalyse in Vlaanderen en Nederland en het scheppen van werkverbanden met de Geaffilieerde Verenigingen in Europa overeenkomstig de doelstellingen van de AMP en de NLS.

De vereniging streeft het belangeloos doel na in het kader van welbepaalde activiteiten die zij tot voorwerp heeft. Deze activiteiten hebben betrekking op: seminaries, lezingen, werkgroepen (kartels, laboratoria,…), onderwijs, studiedagen, publicaties, enz
De omschrijving van deze activiteiten is louter exemplatief en niet limitatief.

De vereniging mag alle handelingen ondernemen ter voltooiing van het voorwerp en ter bevordering van het belangeloos doel voor zover de opbrengsten hiervan besteed worden aan het belangeloos doel en in overeenstemming met het voorwerp.

De vzw exploiteert geen onderneming of houdt zich niet bezig met verrichtingen van winstgevende aard, in de zin van artikel 2, 5° WIB92. De vzw houdt zich bezig met verrichtingen die bestaan in een bedrijvigheid die slechts bijkomstig op nijverheids-, handels- of landbouwverrichtingen betrekking heeft, of die niet volgens nijverheids- of handelsmethoden uitgevoerd wordt, in de zin van artikel 182 WIB92.

Artikel 4. Duur van de vzw
De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur, doch kan te allen tijde ontbonden worden.


TITEL II: DE LEDEN

Artikel 5. Leden 

De vereniging is samengesteld uit de werkelijke leden, waarvan het aantal niet minder mag bedragen dan vier, uit de toegetreden leden, uit de ereleden en de leden in functie van het Uitvoerend Comité van de NLS. De naam van de werkelijke leden is vermeld in het ledenregister dat op de zetel van de vereniging wordt bijgehouden.

Artikel 6. Lidmaatschap van leden

De werkelijke leden zijn diegenen die bij huidige akte verschenen zijn, de Nederlandstalige leden van de NLS die een schriftelijke aanvraag richten tot de voorzitter van het bestuursorgaan en aanvaard zijn, de ereleden en de leden in functie van het Uitvoerend Comité van de NLS. De ereleden worden door het bestuursorgaan benoemd. De toegetreden leden zijn diegenen die, tot op heden, ingeschreven waren bij de Kring en die in orde zijn met de betaling van hun bijdragen.

Iedere natuurlijke persoon die toegetreden lid wil worden, richt een schriftelijke en gemotiveerde aanvraag tot de voorzitter van het bestuursorgaan. Na gesprekken met de kandidaat, zal het bestuursorgaan, na advies van de voorzitter van de NLS, al dan niet tot de aanvaarding overgaan. Tegen de beslissingen van het bestuursorgaan kan geen beroep worden ingesteld. 

De leden verbinden zich ertoe geen onbehoorlijk gebruik te maken van de naam Kring en haar reputatie niet te schaden, evenals hartelijke professionele verhoudingen te behouden zowel onderling als met de andere collega’s van de NLS en de AMP. De leden van de Kring kunnen lid worden van de NLS en de AMP volgens de modaliteiten vastgesteld in de statuten van de NLS en van de AMP.

Artikel 7. Lidmaatschapsbijdrage van leden

De werkelijke leden en de toegetreden leden zijn gehouden een jaarlijkse bijdrage te betalen waarvan het bedrag jaarlijks door het bestuursorgaan zal worden vastgelegd en dat niet meer dan 1.000 EUR zal bedragen. De ereleden en de dienstdoende leden van het Uitvoerend Comité van de NLS zijn vrijgesteld van bijdragen. De werkelijke leden dienen bovendien hun bijdragen aan de NLS en aan de AMP te voldoen teneinde hun hoedanigheid als werkelijk lid van de Kring te behouden.

Artikel 8. Ontslagneming van leden

Elk lid is vrij uit de vereniging te treden door zijn schriftelijk ontslag te richten aan de voorzitter van het bestuursorgaan. Wordt geacht ontslag te nemen, elk lid dat de bijdrage die hij verschuldigd is niet betaalt binnen de maand na de herinnering die hem per aangetekende brief werd verstuurd. De uitsluiting van een lid kan slechts worden uitgesproken bij beslissing van de Algemene Vergadering genomen met een meerderheid van 2/3 van de aanwezige of de vertegenwoordigde werkelijke leden.

Artikel 9. Uitsluiting van rechten op het bezit van de vzw

Geen enkel lid, noch de erfgenamen of rechthebbenden van een overleden lid, kunnen enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op het bezit van de vzw. Ze kunnen evenmin de betaalde bijdragen terugvorderen.

Deze uitsluiting van rechten op het bezit van de vzw geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vzw, enz.

TITEL III: ALGEMENE VERGADERING

Artikel 10. Samenstelling van de Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle werkelijke leden en wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan of de door hem aangeduide bestuurder. De toegetreden leden worden erop uitgenodigd en geraadpleegd; ze hebben geen stemrecht bij beslissingen.

Alle werkelijke leden hebben een gelijk stemrecht op de Algemene Vergadering. Elk werkelijk lid kan zich laten vertegenwoordigen door een ander werkelijk lid mits schriftelijke volmacht. Elk werkelijk lid kan ten hoogste twee volmachten hebben.

Het bestuursorgaan kan toelaten dat leden vanop afstand kunnen deelnemen aan de beraadslaging

van de algemene vergadering, via een elektronisch communicatiemiddel. Indien het bestuursorgaan

deze mogelijkheid voorziet, worden bij de bijeenroeping de procedures tot deelname op afstand

omschreven.

Artikel 11. Bevoegdheden van de Algemene Vergadering

De volgende exclusieve bevoegdheden worden uitsluitend door de Algemene Vergadering uitgeoefend:

1.     de statutenwijziging;

2.     de benoeming en de afzetting van de bestuurders en de bepaling van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;

3.     de benoeming en de afzetting van de commissaris en de bepaling van zijn bezoldiging;

4.     de kwijting aan de bestuurders en de commissaris, alsook, in voorkomend geval, het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders en de commissarissen;

5.     de goedkeuring van de jaarrekening en van de begroting;

6.     de ontbinding van de vereniging;

7.     de uitsluiting van een effectief lid;

8.     de omzetting van de VZW in een IVZW, een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming;

9.     om ‘een inbreng om niet van een algemeenheid’ te doen of te aanvaarden;

10.  alle andere gevallen waarin de wet of de statuten dat vereisen.

Artikel 12. Vergaderingen van de Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering moet minstens éénmaal per jaar worden bijeengeroepen en dit binnen zes maanden na afsluiting van het boekjaar. Deze Algemene vergadering wordt de jaarvergadering genoemd.

Het bestuursorgaan of de Voorzitter kan een Algemene Vergadering bijeen roepen wanneer zij dit nodig acht, in de gevallen bepaald bij de wet of de statuten of wanneer ten minste 1/5 van de werkelijke leden het vraagt.

Artikel 13. Uitnodiging en agenda van de Algemene Vergadering

De uitnodiging wordt minstens vijftien dagen voorafgaand aan de datum van de Algemene Vergadering naar alle leden, bestuurders en in voorkomend geval commissarissen, verstuurd per brief of per email op het adres dat deze daartoe laatst heeft opgegeven.

De uitnodiging bevat de datum, uur en plaats van de Algemene Vergadering, evenals een agenda, die wordt vastgelegd door het bestuursorgaan.

Aan de leden en de bestuurders die erom verzoeken wordt onverwijld en kosteloos een kopie verzonden van de stukken die krachtens het WVV aan de Algemene Vergadering moeten worden voorgelegd.

Elk door ten minste één twintigste van de werkelijke leden ondertekend voorstel wordt op de agenda gebracht. Het moet uiterlijk acht dagen voor het tijdstip van de Algemene Vergadering aan de Voorzitter van het bestuursorgaan bezorgd worden.

Artikel 14. Aanwezigheidsquorum en stemming op de Algemene Vergadering

Behoudens de in de wet en in de statuten dwingend vermelde aangelegenheden, worden de besluiten als volgt genomen: bij gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen van de aanwezige en/of vertegenwoordigde werkelijke leden, ongeacht het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde werkelijke leden. In afwijking hierop, beslist bij staking van stemmen de stem van de voorzitter of diegene die op dat ogenblik de vergadering voorzit. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten.

 Artikel 15. Stemming wijziging statuten

Een wijziging van de statuten dient gestemd te worden bij meerderheid van 2/3 en bij een quorum van 2/3 van de werkelijke leden, die aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Ingeval dit quorum niet bereikt is, dient de voorzitter een tweede Algemene Vergadering bijeen te roepen ten minste 16 dagen volgend op de eerste vergadering; deze tweede Algemene Vergadering kan beslissingen nemen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde werkelijke leden. Indien de wijziging betrekking heeft op het maatschappelijk doel of het voorwerp van de vzw of ingeval van ontbinding, vereist de beslissing een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkelijke leden. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten.

Bij gelijkheid van stemmen zal de stem van de Voorzitter of diegene die op dat ogenblik de vergadering voorzit, doorslaggevend zijn.

De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, op vraag van 2/3 van de werkelijke leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn, door geheime stemming.

Artikel 16. Verslag van de Algemene Vergadering

De oproepingen en notulen, waarin de beslissingen van de Algemene Vergadering worden ingeschreven, worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris of een andere bestuurder. Deze worden bewaard in een register op de zetel van de vereniging en kunnen er worden ingezien door alle leden en door derden wanneer zij de reden ervan verantwoorden en deze door het bestuursorgaan aanvaard wordt.

Titel IV: BESTUURSORGAAN EN VERTEGENWOORDIGING

Artikel 17. Samenstelling van het bestuursorgaan

De vereniging wordt bestuurd door een bestuursorgaan, samengesteld uit minstens vier leden, benoemd en afzetbaar door de Algemene Vergadering. De voorzitter dient lid te zijn van de NLS, evenals minstens een tweede lid van het bestuursorgaan; minstens twee leden kunnen verkozen worden onder de toegetreden leden.

Artikel 18. Duur van het bestuursorgaan

De duur van het mandaat wordt bepaald op twee jaar. De uittredende bestuurders zijn herbenoembaar. De kandidaten stellen zich voor per groep van minstens vier, en hun respectieve functie wordt op het ogenblik van de kandidaatstelling bepaald.

Artikel 19. Werking van het bestuursorgaan

Het bestuursorgaan duidt onder zijn leden minstens een voorzitter aan, een vice-voorzitter verantwoordelijk voor de kartels en de uitwisselingen, een secretaris en een penningmeester, die als bureau optreden, belast met het dagelijks bestuur van de vereniging. Elke bestuurder mag afzonderlijk handelen voor de daden van het bestuursorgaan. 

Het bestuur vergadert zo dikwijls als nodig wordt geacht. Het wordt bijeengeroepen door de voorzitter of op vraag van ten minste twee bestuurders. Bij afwezigheid van de voorzitter, wordt het bestuursorgaan voorgezeten door de door hem aangeduide bestuurder. 

Het bestuursorgaan kan via video-, telefoon- of mailconferentie vergaderen en op die manier over de agendapunten beraadslagen. Hierbij zijn alle voorschriften die gelden voor een fysieke vergadering van het bestuursorgaan van toepassing. Een bestuurder kan via video-, telefoon- of mailconferentie deelnemen aan een vergadering en op die manier over de agendapunten beraadslagen.

Artikel 20. Bevoegdheden van het bestuursorgaan

Het bestuursorgaan vertegenwoordigt de vereniging, met inbegrip van de vertegenwoordiging in rechte. Het bestuursorgaan is bevoegd om alle handelingen te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het voorwerp/doel van de vereniging, behoudens die waarvoor volgens de wet alleen de algemene vergadering bevoegd is. Hij treedt op als eiser en verweerder, in alle rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen. 

Het bestuursorgaan heeft tot taak de statutaire verhoudingen tussen de NLS en AMP te doen respecteren. 

De handelingen die de vereniging verbinden, worden, behalve in geval van een bijzondere volmacht van het bestuursorgaan, door de voorzitter of door ten minste twee bestuurders ondertekend, die hun bevoegdheden niet hoeven aan te tonen ten opzichte van derden. 

De bestuurders gaan, uit hoofde van hun functie, geen enkele persoonlijke verbintenis aan en zijn enkel verantwoordelijk voor de uitvoering van hun mandaat, dat zij kosteloos uitoefenen. 

Elke bestuurder heeft het recht ontslag te nemen door een brief te richten aan de voorzitter. Hij is gehouden zijn functies te vervullen gedurende de tijd die nodig is om voor zijn vervanging te zorgen.

Artikel 21. Coöptatie van bestuurders

Wanneer de plaats van een bestuurder openvalt vóór het einde van zijn mandaat, hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren. 

De eerstvolgende Algemene Vergadering moet het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder bevestigen. Bij bevestiging volbrengt de gecoöpteerde bestuurder het mandaat van zijn voorganger, tenzij de Algemene Vergadering er anders over beslist. Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van de Algemene Vergadering, zonder dat dit afbreuk doet aan de regelmatigheid van de samenstelling van het bestuursorgaan tot op dat ogenblik.

Artikel 22. Bekendmakingsvereisten van het bestuursorgaan

De benoeming van de leden van het bestuursorgaan en van de personen gemachtigd om de vzw te vertegenwoordigen en hun ambtsbeëindiging worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de ondernemingsrechtbank en publicatie van een uittreksel in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

Artikel 23. Aanwezigheidsquorum en stemming door het bestuursorgaan

Het bestuursorgaan kan slechts geldig beraadslagen en beslissen indien minstens de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde bestuurders. In afwijking hierop is bij staking van stemmen de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt doorslaggevend. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten. 

Op de bijeenkomsten van het bestuursorgaan kan een bestuurder zich door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen, mits verlening van een schriftelijke volmacht. Hierbij kan een bestuurder maximaal één andere bestuurder vertegenwoordigen. 

Besluiten van het bestuursorgaan kunnen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders genomen worden. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is van de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Dit houdt in elk geval in dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoonconferentie of ander communicatiemiddel.

Artikel 24. Verslag van het bestuursorgaan

Er wordt verslag genomen van de beslissingen van het bestuursorgaan, dat bewaard wordt op de maatschappelijke zetel van de vzw. 

Elke bestuurder en elk lid hebben recht op inzage van de verslagen. 

De notulen van de vergaderingen van het bestuursorgaan worden ondertekend door de voorzitter en de bestuurders die erom verzoeken; kopieën voor derden worden ondertekend door één of meer vertegenwoordigingsbevoegde leden van het bestuursorgaan. 

Artikel 25. Tegenstrijdig belang

Wanneer het bestuursorgaan een beslissing moet nemen of zich over een verrichting moet uitspreken die onder zijn bevoegdheid valt, waarbij een bestuurder een rechtstreeks of onrechtstreeks belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met het belang van de vereniging, moet de betrokken bestuurder dit meedelen aan de andere bestuurders vóór het bestuursorgaan een besluit neemt. Zijn verklaring en toelichting over de aard van dit strijdig belang worden opgenomen in het verslag van de vergadering van het bestuursorgaan die de beslissing moet nemen. Het is het bestuursorgaan niet toegelaten deze beslissing te delegeren. 

De bestuurder met een belangenconflict mag niet deelnemen aan de beraadslagingen van het bestuursorgaan over deze beslissingen of verrichtingen, noch aan de stemming in dat verband. Wanneer de meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders een belangenconflict heeft, dan wordt de beslissing of de verrichting aan de Algemene Vergadering voorgelegd; ingeval de Algemene Vergadering de beslissing of de verrichting goedkeurt, kan het bestuursorgaan ze uitvoeren. 

Deze procedure is niet van toepassing wanneer de beslissingen van het bestuursorgaan betrekking hebben op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Artikel 26. Bijzonder mandaat

Voor bijzondere handelingen kan het bestuursorgaan één of meer gemachtigden aanduiden, al dan niet onder de bestuurders, die desgevallend individueel of gezamenlijk optreden. De gemachtigde treedt op binnen de perken en de grenzen van het bijzonder mandaat, zoals bepaald door het bestuursorgaan.

Artikel 27. Einde bestuursmandaat van rechtswege en door ontslagneming

Als de termijn van het mandaat van een bestuurder verstreken is, eindigt het mandaat van rechtswege op de eerstvolgende Algemene Vergadering. 

Daarnaast wordt een bestuurder geacht ontslag te nemen wanneer hij/zij niet meer voldoet aan de inhoudelijke voorwaarden om bestuurder te worden in de vzw, zoals in de statuten bepaald. De vaststelling daarvan gebeurt door de Algemene Vergadering. 

Elke bestuurder kan ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van het bestuursorgaan. 

Wanneer een bestuurder ontslag neemt, moet hij in functie blijven totdat de Algemene Vergadering redelijkerwijs in zijn vervanging kan voorzien. 

Het mandaat van een bestuurder eindigt van rechtswege bij het overlijden van deze bestuurder.

Artikel 28. Ontslag van bestuurders

Het mandaat van een bestuurder kan op elk moment worden beëindigd door de Algemene Vergadering met een gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen van de werkelijke leden. 

De stemming over het beëindigen van het mandaat van een bestuurder is geheim.

TITEL V: REKENINGEN EN BEGROTING

Artikel 29. Boekjaar

Het boekjaar van de vzw begint op 1 september en eindigt op 31 augustus van ieder jaar.

Artikel 30. Boekhouding

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de bepalingen in het WVV en de betreffende uitvoeringsbesluiten.

Het bestuursorgaan sluit de rekeningen over het voorbije boekjaar af en bereidt de begroting van het

komend boekjaar voor. Beide worden ter goedkeuring aan de jaarlijkse Algemene Vergadering

voorgelegd die gehouden wordt binnen zes maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar.

Nadat het bestuursorgaan verantwoording aflegde voor het beleid in het voorgaande jaar, spreekt de Algemene Vergadering zich uit over de kwijting aan de bestuurders. Dit gebeurt bij afzonderlijke stemming. Deze kwijting is alleen dan rechtsgeldig, wanneer de ware toestand van de vereniging niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening, en, wat de extra statutaire of met het WVV strijdige verrichtingen betreft, wanneer deze bepaaldelijk zijn aangegeven in de oproeping.

De jaarrekening wordt binnen de dertig dagen na goedkeuring door de Algemene Vergadering neergelegd in het dossier op de Griffie van de Ondernemingsrechtbank. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening ook neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het WVV en de betreffende uitvoeringsbesluiten.

Artikel 31. Toezicht door een commissaris

Zolang de vzw voor het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de criteria van ‘kleine vzw’ zoals omschreven in art. 1:28 §1 WVV overschrijdt, is de vzw niet verplicht een commissaris te benoemen.

Zodra de vzw wel meer dan één van de criteria overschrijdt, moet ze één of meer commissarissen belasten met de controle van de financiële toestand, van de jaarrekening en van de regelmatigheid in het licht van de wet en van de statuten en van de verrichtingen die in de jaarrekening moeten worden vastgesteld.

TITEL VI: ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 32. Vrijwillige ontbinding van de vzw

De vzw kan op elk ogenblik door de Algemene Vergadering worden ontbonden.

De Algemene Vergadering wordt samengeroepen ter bespreking van voorstellen inzake de ontbinding van de vzw, voorgelegd door het bestuursorgaan of door minstens 1/5 van de werkelijke leden.

Om op een geldige manier te beraadslagen en te beslissen over de ontbinding van de vzw, moet minstens 2/3 van de werkelijke leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de Algemene Vergadering. De beslissing tot ontbinding moet genomen worden met een bijzondere meerderheid van 4/5 van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten.

In de vzw's die één of meer commissarissen moeten aanstellen, wordt het voorstel tot ontbinding toegelicht in een door het bestuursorgaan opgesteld verslag, dat wordt vermeld in de agenda van de Algemene Vergadering die zich over de ontbinding moet uitspreken. Bij dat verslag wordt een staat van activa gevoegd cfr. art. 2.110§2 WVV. Wanneer één van deze beide verslagen ontbreken, is het besluit van de Algemene Vergadering nietig.

Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de Algemene Vergadering één of meer vereffenaars, waarvan zij de opdracht omschrijft.

Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de vzw altijd dat zij “vzw in vereffening” is overeenkomstig het WVV.

Een vzw in vereffening mag haar naam niet wijzigen en slechts onder de voorwaarden bepaald in art. 2:117 WVV haar zetel verplaatsen.

Artikel 33. Bestemming van het vermogen van de vzw na ontbinding

De activa zullen, na aanzuivering van de passiva, worden overgedragen aan een vereniging met een gelijkaardige doelstelling.

Artikel 34. Bekendmakingsvereisten

Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd in het verenigingsdossier ter Griffie van de Ondernemingsrechtbank, en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het WVV en haar uitvoeringsbesluiten.  

Artikel 35. Slot

Voor alles wat in deze statuten niet is voorzien of geregeld, is het Wetboek van Vennootschappen en

Verenigingen van toepassing.

Aldus opgemaakt een aangenomen op de Algemene Vergadering van dd 25 maart 2024.

 

Volg ons op

#